Öztüketim Nedir? Hibrit Sistem Nedir?

19-01-2022 15:50
Öztüketim Nedir? Hibrit Sistem Nedir?

Öztüketim Nedir? Hibrit Sistem Nedir?

Öz Tüketim Hakkında 6446 sayılı kanunda belirtildiği gibi madde 14. d.bendi

d) Ürettiği enerjinin tamamını iletim veya dağıtım sistemine vermeden kullanan, üretimi ve tüketimi aynı ölçüm noktasında olan, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi olarak tanımlanan tüketim şeklidir.

Kendi ihtiyacını karşılamak için tasarlanan sistemdir. Örneğin elektrik faturanız 200 TL ise sizin normalde ihtiyacınız 1-2 kW kapasiteli bir solar enerji sistemidir. Eğer 1-2 kW kapasiteli sistem kurarsanız ancak evinizin ihtiyacınızı karşılar. Ama kalkıp 10 kW bir sistem kurarsanız ihtiyacınızdan çok çok fazla bir kurulum demektir ve elektrik satma odaklıdır. Ama satış fiyatımız çok kazandıran bir değer değildir. (meskenlerde satış yaklaşık 36 Kuruş civarındadır) ama siz öz tüketim için sisteminizi küçük tuttuğunuzda (yani üretilen ancak evin ihtiyacına yetiyorsa) evde sizin kullandığınız 1 kwh enerji 71 kuruştur (çünkü faturaya kdv btv trt payları eklenir). Bu sebepten yapmanız gereken ihtiyacınız nedir onu belirlemek ve bu ihtiyaca göre bir güneş enerji sistemi tasarlatmak…

Artıları Nelerdir ? :

- İsterseniz günlük mahsuplaşma veya isterseniz şebekeye aktarım olmadan kullanım. Böylece bir çok evrak ve süreç ortadan kalkacaktır örnek: Enerji şebekeye basılmayacaksa: Çift yönlü sayaç kullanımı, Dağıtım şirketinden alınan belgeler, harita bürosundan alınan aplikasyon krokisi, kiracıysanız kontrat vb.

- Anlık öz tüketime göre ihtiyacın güneşden yetmemesi durumunda şebekeden enerji tamamlanır böylece kullanım konforunda kesinti olmaz.

- Dilerseniz ileri ki zamanlarda back-up ünitesi kurabilir fazla üretilen enerjiyi gece tüketimi için kullanabilirsiniz. Bu da şebekeye ihtiyacınızı azaltacaktır. (hibrit kurulum)

- Gündüz sebekenin enerji vermemesi durumunda öz üretimle kendi ihtiyacınızı kendiniz karşılayabilirsiniz. (hibrit kurulum)

- On-grid sistemde olduğu gibi mahsuplaşma olmayacak ürettiğinin tamamını tüketmeye yönelik model olması devlete teşvik maliyetleri ve sorumluluğu çıkmayacaktır. (hibrit kurulum)

- Ülkemizin dışa bağımlı enerji ihtiyacı gerçek anlamda yerinde tüketimle en iyi seviyeye gelmesi için alt yapı sağlayacaktır.

- Şebeke yük dengesi ve iletimden kaynaklı ciddi enerji kayıpları büyük oranda azalacaktır.

- Evrak süreçleri içinde yorulan TEDAŞEİGMEPDK vb. Kurumların yükü azalacaktır.

- Doğalgaz, kömür vb. Enerji üretim santrallerinin çıkardıkları karbon salınımları azalacaktır.

- Vatandaşın bu konuda istekleri hızlı ilerleyecektir.

Dünya genelinde:

Yenilenebilir enerji beklentileri aşarak büyümektedir.
Yenilenebilir enerji teknolojileri kullanılarak üretim kapasitesi önemli ölçüde artmıştır.
Yüksek maliyetli üretim yerini daha uygun maliyetlere bırakmıştır.
Temiz enerji kaynaklarını destekleyen politik gelişmeler bu süreci hızladırmakatadır.


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.