Ev İçin Güneş Enerjisi, Avantajları ve Maliyeti Nelerdir?

13-10-2021 13:57
Ev İçin Güneş Enerjisi, Avantajları ve Maliyeti Nelerdir?

Ev İçin Güneş Enerjisi Nedir?

Ev tipi güneş enerjisi, evde çatı üstü paneller ile güneş enerjisini kullanılabilir enerjiye dönüştüren sistemdir. Ev için kurulacak güneş enerjisi sistemlerinde kullanılan en önemli parçalar şunlardır:

  • Güneş paneli
  • İnverter (çevirici)
  • Akü
  • Konstrüksiyon
  • Konektörler
 

Ev Tipi Güneş Enerjisi Avantajları

Yenilenebilir enerji kaynaklarının başında güneş enerjisi gelir. Tükenmeyen ve temiz güneş enerjisini evde kullanmanın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Elektrik faturanız düşer
  • Çevre dostudur
  • Çalışma sistemi sessizdir
  • Zor hava koşullarına dayanıklı ve uzun ömürlüdür
  • Çalışması için yakıt gerektirmez, yani dışa bağımlılığı yoktur

Ev İçin Güneş Enerjisi Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Ev için güneş enerjisi sistemi fiyatları temelde 4 faktöre göre değişir:

  • Enerji ihtiyacına göre hesaplanacak güneş paneli sayısı
  • Seçilen malzemelerin markası ve kalitesi
  • Akü tipi
  • İnverter seçimi

Solar kontrol cihazı ve solar kablo maliyeti düşük olsa da, fiyatları etkilen diğer faktörler arasındadır.

Ev Tipi Solar Enerji Sistem Maliyeti 2021

2021 yılı içinbir ailenin günlük elektrik tüketimini hesaba katarak ihtiyaç duyulacak güneş enerjisi sisteminin maliyeti yaklaşık 22.980 TL’dir:

  • 325 W güneş paneli maliyeti: 900 - 1.100 TL x 4 adet = 4.000 TL
  • 100 Ah akü ortalama fiyatı: 1.300 - 1.500 TL x 5 adet = 7.000 TL
  • 5000 W 1 adet inverter: 4.500 - 5.500 TL = 5.000 TL
  • İşçilik/Kurulum maliyeti = 6.980 TL

4 adet güneş paneli, 5 adet akü, 1 adet inverter ve işçilik ile GES toplam maliyeti = 5.000 + 7.000 +4.000 + 6.980 = 22.980 TL'dir.

Ev İçin Güneş Paneli Sayısı Nasıl Hesaplanır?

Ev için güneş paneli sayısını hesaplarken hedefinizi bilmelisiniz. Karbon ayak izini azaltmak ve evde kendi enerjinizi üretmek amacıyla güneş enerjisi kuracaksanız, kullandığınız enerjiye göre daha az güneş paneli alabilirsiniz. Yatırım için kurulan güneş enerjisi sistemlerinde ise daha fazla güneş paneli gereklidir. Ne kadar güneş paneli gerektiğini hesaplayabilmeniz için şunları bilmeniz gerekir:

  • Evinizde ne kadar enerji kullandığı
  • Çatınızın kullanılabilir yüzey alanı
  • Bölgenizdeki iklim ve güneş ışınımı (radyasyon değeri)
  • Düşündüğünüz fotovoltaik (PV) panellerin watt ve göreceli verimliliği
  • NETmetering (mahsuplaşma) uygulanabilirliği

Güneş Paneli Hesaplama Formülü

Ev için güneş enerjisi sisteminizi kurarken kaç güneş paneline ihtiyaç duyulacağınızı aşağıdaki formülü kullanarak hesaplayabilirsiniz:

Panel Sayısı = Günlük Kullanım [W.sa] / (Güneşlenme Süresi [sa] x Panel Gücü [W])

Farklı Güçlerde Güneş Panelleri

Ev tipi güneş panelleri genellikle 0,5 kW, 1000 W veya 2-5 kW olarak farklılık gösterirler. Fakat bunların dışında ihtiyaca göre özel güneş paneli ürettirmek de mümkündür. Farklı güçteki güneş panelleri arasında seçim yaparken konum, bütçe, uygun alan ve elektrik ihtiyacı göz önünde bulundurulmalıdır.

0,5 kW gücündeki paneller daha çok jeneratör olarak kullanılarak düşük elektrik tüketen aletlere güç vermek için kullanılırlar. Bu tip paneller uygun alan dar olduğunda veya hareket eden sistemlerde tercih edilirler.

1000 W paneller genellikle düşük bütçeli sistemler için sunulurlar. Bu tip paneller aydınlatma sistemleri, televizyon, buzdolabı ve elektronik aletleri şarj etmek gibi daha temel ihtiyaçlar için önerilirler.

2-5 kW paneller ile daha esnek ve kişisel ihtiyaçlara uygun bir enerji sistemi kurmak mümkündür. Elektrik kullanımınıza ve uygun alana göre farklı panel kombinasyonlarıyla, sizin için en uygun sistemi yaratabilirsiniz.

Güneş Panelleri Evin Neresine Monte Edilirler?

Güneş paneli montajında en yaygın model tavan montajıdır. Fakat zemine ya da bir direğe de monte edilebilir. Güneş paneli kurulacak alan ihtiyacınız, olan güçle doğru orantılıdır. 1 kW güç için çatı kurulumlarında ortalama 8 m2, saha kurulumlarında ise yaklaşık 10 m2 alana ihtiyaç vardır.

Evde Solar Enerji Kârlı mı?

Evde güneş enerjisi kullanımının kısa vadede kâr getirisi yoktur, ancak uzun vadede çok kârlıdır. Ev tipi güneş enerji sistemlerinde amortisman süresi ortalama 7 yıldır. Güneş panellerinin genelde 25 yıl performans garantisi vardır. Güneş panellerinin ömrü ise ortalama 50-60 yıldır. 

Ev İçin Kurulan Güneş Enerjisi Sistemini Şebekeye Bağlama

Şebeke bağlantılı sistemler (on grid), enerji sisteminin ulusal elektrik şebekesine bağlı olduğu sistemlerdir ve izin sürecine tabidir. Şebeke bağlantısız sistemler (off grid) ise ulusal şebekeye bağlı olmayan, jeneratör gibi düşünülebilecek sistemlerdir. Şebeke bağlantısı olan yerlerde maliyeti azaltmak için şebekeye bağlı sistemleri kullanmalısınız.

Şebekeye bağlı çatı üstü sistemler için yapılması gereken yasal işlemler; dağıtım şirketine teknik belgelerin verilmesi, proje onayı için çok çeşitli belgelerin yine dağıtım şirketine iletilmesi, dağıtım şirketi ile bağlantı anlaşması imzalanması gibi süreçler içerir.

Apartmanlarda Güneş Enerjisi Kurulumu

Apartmanda güneş enerjisi kurulumu için çatı kullanım hakkı olan her dairenin onayı gerekir. Konut çatılarına kurulacak güneş enerjisi elektrik üretim tesisinin kurulum gücü her daire için 10 kW'ı geçmemesi ve üretim ve tüketim tesisinin aynı noktada bulunması gerekir.

Konut amaçlı kullanılan binanız için kimlik belgesi, başvuru formu, abonelik evrakı, apartman yönetiminin çatının kullanmasına yönelik ortak kararın noter onaylı suretini ve elektrik mühendisinden alınmış tek hat şeması ile başvuruda bulunabilirsiniz.

Balkon tipi solar enerji kurulumunda ise yalnızca bir güneş paneli ve bir adet mikro invertör yeterlidir. Daha az maliyetli olan bu solar sistemle elektik faturanızda tasarruf edebilirsiniz.


Ev İçin Güneş Enerjisi Kaynakları

T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği

Vikipedi, Özgür Ansiklopedi, Güneş Paneli

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.